Nerijetko se nova majka susreće s nizom prepreka u ostvarivanju kontakta koža na kožu. Razlog za to su najčešće obrasci ustaljene prakse, a ne medicinski objektivni razlozi. Svakako da je promjena načina razmišljanja nužna u svrhu olakšavanja što ranijeg kontakta.

Vrlo često postoji opasnost kako će se dijete neposredno nakon poroda pothladiti. Stoga je nužno što je moguće prije osušiti dijete te prisloniti što je moguće veću površinu njegova tijela na prsa majke kao i prekriti suhim toplim prekrivačem majku i dijete. Uočeno je kako novorođenčad koja su imala kontakt koža na kožu imaju bolju regulaciju topline nego ona koja su postavljana ispod grijača.

Neposredno nakon poroda potrebno je pregledati novorođenče, a pregled je moguće obaviti i kada dijete leži na majčinim prsima. Vaganje djeteta može se učiniti kasnije kako se rani kontakt ne bi prekidao. Detaljni pregled može se odgoditi ukoliko nije apsolutno indiciran.

Rani kontakt nije potrebno prekidati niti u slučajevima kada se majci šiva epiziotomija.

Uvriježeno je mišljenje kako dijete treba okupati što je moguće prije. No treba li? Odgađanje prve kupke omogućiti će upijanje verniksa putem kože što će ju dodatno štititi i vlažiti, a odgodom kupanja smanjujemo i mogućnost pothlađivanja.

Ukoliko je rađaonica zauzeta te ne postoji mogućnost da se omogući nesmetani kontakt majke i djeteta potrebno je i majku i dijete premjestiti u tom slučaju na odjel. Nerijetko se susrećemo s time kako nema dovoljno osoblja koje bi nadgledalo majku i dijete i bili im na usluzi. U tom slučaju s majkom može ostati i pratnja ili član obitelji tj. osoba od majčina povjerenja.

Ukoliko je dijete neposredno nakon poroda sedirano poradi lijekova koje je majka dobijala tijekom poroda, to je još jedan dodatni razlog da se dijete zadrži uz majku. Majka je rijetko kada toliko umorna da bi ju to smetalo da uspostavi što je moguće raniji kontakt sa svojim djetetom. Ukoliko ipak majka ne želi držati svoje dijete to znači da je ona deprimirana i u tom slučaju od velike je važnosti poticanje kontakta kao i podrška okoline.

Pri prvom podoju zdravstveni djelatnik je dužan posvetiti majci dovoljno vremena te osigurati mirnu okolinu. Važno je poticati majčino samopouzdanje te izbjegavati bilo kakvo požurivanje. Izuzetno je važno majci objasniti kako je ne treba zabrinjavati trajanje prvog podoja niti način prihvaćanja dojke ili količina kolustruma kojeg dijete posiše. Kod prvog podoja najbitniji je kontakt koji se ostvaruje između majke i dijeteta.

U slučaju poroda blizanaca, prvi blizanac može već ostvarivati kontakt s majkom, dok se drugi rađa.

U slučaju da je porod bio carskim rezom, majka može biti uplašena ili pod stresom. Isto tako se može suočiti sa situacijom da ima urinarni kateter, intravensku infuziju kao i da je imobilizirana u krevetu. Zbog mogućih ograničenja u unosu tekućine i hrane nakon poroda, može imati manjak energije za skrb o djetetu. Može isto tako doći i do promjene u koncentracijama oksitocina i prolaktina. Neposredno nakon carskog reza postoji i veći rizik od infekcija i krvarenja. U psihološkom smislu, majka se jednostavno može osjećati frustriranom što njeno tijelo nije bilo sposobno roditi dijete prirodnim putem.

Za dijete, nedojenje može predstavljati značajan problem. Djeca koja se ne doje mogu imati češće poteškoće s disanjem kao i češću potrebu za aspiracijom. Ukoliko je dijete sedirano majčinim lijekovima postoji vrlo velika vjerojatnost kako će rani kontakt biti otežan te kako će dijete primati adaptirano mlijeko. Povećava se i mogućnost akviriranje niza infekcija jer u tom slučaju dijete neće boraviti s majkom nego na novorođenačkom odjelu. Izuzetno je važna i nazočnost zdravstvenog djelatnika kod žene koja tek počinje dojiti, a porođena je carskim rezom. Majke koje su imale spinalnu ili epiduralnu anesteziju pri porodu carskim rezom mogu biti sa svojom djecom jednako kao i majke koje su rodile vaginalno. U slučaju primjene opće anestezije kontakt se može ostvariti još prilikom boravka u jedinici intenzivne skrbi ukoliko je majka pri svijesti.

Nedonoščad kao i bolesna djeca također imaju koristi od kontakta koža na kožu. Ukoliko dijete nije trenutno stabilno prvi kontakt se može odgoditi. U tom slučaju ga je potrebno omogućiti što je moguće prije tj. čim to dozvoli zdravstveno stanje djeteta.

Dojenje je potrebno započeti u onom trenutku kada se i majka i dijete osjećaju spremnima.
U trenutku prvog podoja od izuzetne važnosti je i asistencija zdravstvenog osoblja, naročito ako je majka još uvijek sedirana.